MENÜ

Kutya


A kutya vagy eb (Canis lupus familiaris) ujjon járó ragadozó állat, a farkas (Canis lupus) háziasított alfaja. Az egyetlen olyan állatfaj, amely latin nevében megkapta a familiaris, azaz a családhoz tartozó jelzőt. Ezenkívül tágabb értelemben kutyának neveznek a kutyafélék (Canidae) családján belül a valódi kutyaformák (Canini) nemzetségéhez tartozó több más fajt is: ilyenek például a kisfülű kutya (Atelocynus microtis), az ázsiai vadkutya (Cuon alpinus), a nyestkutya (Nyctereutes procyonoides), az afrikai vadkutya vagy hiénakutya (Lycaon pictus) és az őserdei kutya (Speothos venaticus). A háziasított kutyát mindezektől a házikutya elnevezéssel különböztetik meg. Szócikkünkben „kutya” alatt a házikutya értendő. A kutyák munkatársként/munkaeszközként [1], terápiás állatként , házi kedvencként, táplálékforrásként [2] (elsősorban Kelet-Ázsiában, vagy éhínség idején) egyaránt szolgálják az embereket. Fajtáit feladatuk, hasznosításuk szerint csoportosítják. Három fő csoportjuk:


* Vadászkutyák – fő típusaik: agarak, kopók, retrieverek, spánielek, tacskók, terrierek, vérebek és vizslák

* Munka- és őrkutyák – fő típusaik: terelő- és kísérőkutyák, őrzőkutyák, mentőkutyák, harci kutyák, masztiffok (más néven szelindekek), buldogok, buldogterrierek, dogfélék stb., spiccek és szánhúzó kutyák

* Ölebek, úgymond kistermetű kutyák

A kutya háziasítása:

A kutya a farkas háziasításával (domesztikációjával) jött létre, amint azt mitokondriális DNS-adatok is bizonyítják1. A háziasítás kezdetének időpontját tudományos viták övezik, de általában 10 000–100 000 évvel ez előttre teszik. A legkorábban háziasított állat, egy 14 000 évvel ezelőtti lelet is létezik (Oberkassel, Németország), ami valószínűleg egy kutya állkapocscsontja. A legtöbb lelet azonban Izraelből és Palesztina területéről származik, ami a kutya délnyugat-ázsiai eredetét látszik igazolni. A koponyaszerkezet alapján viszont a kelet-ázsiai kialakulás és a kínai farkastól való származás is lehetséges. A mitokondriális DNS-vizsgálatok alapján is a kelet-ázsiai teória a valószínűbb, ugyanis innen származtak a legváltozatosabb minták. Viszont mára már bizonyos, hogy a kutya kizárólagos őse a farkas. (Konrad Lorenz egy ideig bizonyos kutyaféléknek más őst tulajdonított, az aranysakált, de később visszavonta elméletét. A kutyafajták közötti genetikai variáció nem kisebb, mint a farkasok és a kutyák közötti (0,2%).

Magyar fajták:
Puli:
Puli

Pumi:
Pumi

Mudi:
Mudi

Kuvasz:
Kuvasz
Komondor:
Komi

Drótszőrű Magyar Vizsla:
K

Rövidszőrü Magyar Vizsla:
Kf

Magyar agár:
ezr

Erdélyi Kopó:
gfs

A kezdetek:
Mikor hazahozzuk kutyánkat,bizonyára az első napokon nyugtalan lesz,ezért engedjük,hogy ő derítse fe a környezetét amiben ezentúl élni fog.Ilyenkor mindenki a kezébe akarja fogni,dédelgetni és simogatni,de ezt ne engedjük senkinek,mert lehet,hogy kiskedvencünk depressziós lesz.
Ha több nap után is nyugtalan,és nem akar enni akkor fordulunk állatorvoshoz!

Tanítás:

Nyakörv/Póráz:
Amikor a kiskedvencünk először kap nyakörvet és pórázt,akkor nemigen teszik neki,de könnyen megszokja.Mikor megvettük a pórázt és a nyakörvet először csak anyakörvet tegyük rá.Először nem tetszik majd neki és megpróbálja leszedni,de mi ne szedjük le.Kb. 1-2 óra alatt megszokja.Majd akasszuk a nyakörvre a pórázt is.A pórázt ne fogjuk meg,csak hagyjuk,hogy szaladgáljon vele.
FONTOS!!!
Amikor a nyakörvet és a pórázt vesszük,akkor figyeljünk arra is hogy kutyánk mekkora,met nem vehetünk Bernádhegyinek Pincsire való kutyahámot,mert nem menne rá.És nem behetünk chivavának Németjuhászra való nyakörvet,mert leesne róla!

Séta:
Sokszor lehet látni,hogy egy gazdi "SZÁLL" a kutyája után.Sokszor volt,hogy vittem sétálni Jonny-t a pulikeverék kutyámat.Mikor elindultunk én is "SZÁLL"-tam Jonny után,mert nem tudtam fékentartani.Szerencsére már nincs ilyen gondom.

Ne ngedjük,hogy kutyánk oda menjen,ahová akar.Kisgyerekeknél ez könnyen előfordul,főleg,ha nagy kutyájuk van.Könnyebb ha a sétálást a kutya kölyökként tanulja meg.Mert ahogy a kisgyerek,úgy kölyök is gyorsbban tanul,mint a felnőttDe az sem baj ha egy kicsit később tanitjuk meg rá!Ne verjük meg kutyánkat,ha nem aszt csinálja amit mondunk neki

Ül:
1. Vegyünk a kezünkbe valami jutalmat, például egy kis finomságot. Miután magunkra vontuk a figyelmét, és megmutattuk a kezünkben lévő jutalmat, helyezzük a kezünket a feje fölé.


2. Miközben szemével követi a kezünket,a feneke leereszkedik a földre,és automatikusan leül.Mondjuk, hogy ,,ülj!" és amikor teljesen leült, nagyon dicsérjük meg s adjuk oda a jutalmat.

Fekszik:

1. Legyen a kutya ülő pozicíóban. Tartsunk az orra elé egy finomságot. Engedjük le kezünket a földre,majd húzzuk magunk felé néhány centimétert. A kezünk a levegőben írjon le L betűt.Adjuk ki a "Fekszik!"parancsszót!

2. Miközben a kutya követi tekintetével a kezünket, a feje leereszkedik,és lefekszik. Amikor lefeküdt, adjuk oda a jutalmat, és dicsérjük meg.

Maradj:

1. Amikor a kutya ül vagy fekszik mutassuk neki a tenyerünket úgy, hogy az ujjaink felfelé állnak. Mondjuk ki a ,,maradj!" vezényszót, és mosolyogva lépjünk hátra egy lépést. Utána lépjünk azonnal vissza, dicsérjük meg a kutyát, és adjuk oda a jutalmat.

2. Ismételjük meg ugyanezt, de most két lépéssel menjünk hátrébb. Így növeljük lassanként a kutyából mért távolságunkat, valamint az időt,ameddig ott kell maradnia. Rátehetjük esetleg a pórázát, és finoman meghúzhatjuk, miközben azt mondjuk neki, hogy ,,maradj!". Hamarosan pontosan meg fogja érteni, hogy mit kívánunk tőle. Fokozatosan vezessünk be egyre több zavaró tényezőt,például háttérzajokat, és kérjünk meg másokat is, hogy mozogjanak körülötte.

Hemperegj:

1.Mondjuk neki hogy ,,feküdj", majd térdeljünk le mellé, és helyezzük egyik kezünket a combja külső oldalára, a másikat pedig a válla belső oldalára.

2.Miközben finoman elgördítjük magunktól mondjuk neki biztató hangon, hogy ,,tovább".

3.Amikor teljesen átfordult és felugrik, dicsérjük meg alaposan. Naponta többször ismételjük meg ezt a gyakorlatot, amíg a segítségünk nélkül is tud hemperegni.

Gyere ide:

1. Álljunk szembe a kutyával, amely párméter távolságra ül. Karunk lógjon a testünk mellett, s egyik kezünkben tartsunk valami finomságot. Mondjuk ki a kutya nevét és a ,,gyere" szót. Miközben az mondjuk ,,gyere", tárjuk ki a karunkat.

2. Lendítsük egyik vagy mindkét karunkat előre, s tegyük a kezünketa mellkasunkra. Ha a kutya nem reagál a kézjelre és a szóbeli utasításra,használjuk a finomságot, vagy fussunk hátra néhány lépést,hogy magunkhoz csalogassuk.

Ereszd:

1. Fogjuk pórázra a kutyát. Utasítsuk, hogy üljön le elénk, és adjunk neki valamit, amit a szájába vehet. A tárgy legyen elég nagy ahhoz, hogy egy részét meg tudjuk fogni, miközben a kutya szájában van.

2.Miközben a kutya a szájában tartja a tárgyat, mondjuk neki, hogy ,,tartsd", és dicsérjük néhány pillanatig.

3.Fogjuk meg a pórázt a nyakörvtől körülbelül 60 cm távolságra, és húzzuk lefelé a kutyát. Mondjuk neki, hogy ,,ereszd" vagy hogy ,,dobd el". Ugyanakkor a másik kezünkkel fogjuk meg erősen a tárgyat, de ne húzzuk ki a szájából. Ha ezen a ponton valami finomságot kínálunk neki, könnyen rá tudjuk venni, hogy engedjen a szorításon. Ezt követően óvatosan vegyük ki a szájából a tárgyat.

4.Dicsérjük meg nagyon, amikor elengedi. Lehet, hogy néhányszor próbálkoznunk kell, mielőtt könnyedén követi ezt az utasítást. Addig ismételgessük ezt a gyakorlatot, amíg,a kutya könnyen elejti atárgyat, azután próbálkozzunk más tárgyakkal is.Feltétlenül dicsérjük meg, hogy tudtára adjuk: jól végezte a feladatot.

Hozd ide:
1.Dobjunk el egy játékot vagy labdát kis távolságra. Amikor a kutya utánanéz, mondjuk neki, hogy ,,hozd ide".


2.Amint a kutya felkapja a tárgyat,mondjuk neki, hogy ,,jó kutya", ,,gyere ide".

3. Hogy a kutya utasításunkra leejtse a játékot, tartsunk fel egy másikat, és mondjuk azt, hogy ,,ereszd".

4.Amikor a kutya elengedi a játékot, dicsérjük meg, és gyorsan dobjunk el egy másik játékot. Ebben a játékban az a legnagyobb jutalom, hogy folytatódik.

Cend:

1. Álljunk meg az ajtóban, csengessünk, és hagyjuk, hogy a kutya néhányt ugasson.

2. Tartsunk valami csemegét a kutya orra elé, és mondjuk neki, hogy ,,csend!". (Mondhatunk bármilyen más szót, de minden alkalommal azt használjuk.)

3. Amikor a kutya abbahagyja az ugatást, és szaglászni kezd, dicsérjük meg, és gyorsan adjuk oda neki a csmegét. Ismételjük meg ezt többször úgy, hogy a kutya egyre hosszab ideig maradjon csöndben.

Kutyanévnapok:

A:
Aba dec.13. Abu febr.26. Ádáz júl.16. Adél márc.1. Adolf dec.23. Adonisz szept.25. Adria aug.1. Adus jún.4., okt.10. Afton máj.30. Aga jan.4., márc.8. Agi, Agor júl.29. Ahmed jan.16. Aida jan.8. Ajax febr.6., ápr.8. Akela jan.4., szept.5. Akita febr.4., okt.5. Akkord okt.11. Aladdin jún.15. Alamuszi júl.12. Alaska febr.8. Alba dec.16. Albin aug.24. Aldo ápr.15. Alex febr.8., dec.19. Alf nov.25. Alfa máj.4. Alfonz aug.31. Alfréd febr.23. Ali febr.1., febr.14., ápr.11. Alíz márc.21. Almaz jan.24. Álmi, Álmos ápr.18., ápr.26. Álom dec.7. Alonso nov.1. Amadeus júl.3. Amanda márc.28., júl.23. Amarilla máj. 1. Amazon aug.1., dec.20. Amigo febr.26. Ámor márc.21. Ancsa aug.1. Andrej jún.22. Andris aug.27. Angi jan.16. Angie, Angyal márc.8., dec.8. Ani júl.26. Anonymus nov.29. Anticiklon júl.13. Anubisz jún.25. Apacs, Apache jan.17., dec.9. Apó szept.4. Apolló márc.30., márc.31., júl.23. Apród jún.9. Aramis márc.8., júl.28., aug.5. Archibald júl.6., márc.27. Ari ápr.29. Arioko dec.29. Argó nov.3. Argosz febr.19., jún.11. Ariel jún.16. Arlett márc.10. Arnold febr.13. Árpád máj.14. Artúr, Arthur jan.19., ápr.27. Arzén nov.16., dec.6. Aspen jún.26. Asterix febr.19. Astor jún.19., nov.23. Ász márc.20. Aszi aug.22. Atamán máj.3. Atlasz ápr.6., okt.27. Atosz, Athos márc.10., ápr.16., dec.12. Attila júl.25. Axa, Axi márc.2. Axel dec.24.

B:
Baba, Babi júl.4., okt.10. Bagira jan.22. Bagó okt.31. Bagoly ápr.7., nov.7. Bajnok máj.2., okt.30. Bajusz febr.11. Bajuszkirály márc.3. Bakkancs máj.8. Balambér jan.26. Baltazár jún.20., szept.12. Balu febr.3., nov.4. Bálvány máj.18. Bambi márc. 26. Banán aug.13. Bandita aug.22., dec.28. Bandó nov.30. Bankó márc.24. Barbár febr.23. Bárió ápr.17. Barni jún.11. Báró jún.9., júl.15. Bárti, Bártoló aug.24. Basa júl.11. Batman szept.3. Bátor nov.17. Batyu júl.28. Bátyó szept.3. Bébi jún.10. Beethoven márc.5. Behemót ápr.10. Beki márc.9. Bel Ami máj.29. Béla ápr.1. Belfegor jún.7. Bell ápr.3., szept.30. Bella máj.28., aug.31. Belló aug.5. Belzebub jún.24. Bence szept.22. Bendegúz márc.28., máj.13. Bendő dec.23. Beni ápr.14. Benji okt.21., nov.13. Benő jan.25., júl.16. Bento ápr.23. Benya, Benyó júl.8., okt.7. Berci jan.8., szept.16. Bergengóc júl.29. Berger nov.17. Beri, Berry nov.28. Berta aug.22. Berti nov.15. Bessz (i) aug.9., nov.5. Besszó jan.23. Betti nov.19. Betyár máj.5., máj.11. Bézi dec.5. Bia aug.10. Bigi dec.4. Bigyó jún.17. Bihar aug.4. Bijan aug.10. Bikfic jún.16., jún.22. Bill ápr.14., okt.8. Bingó júl.17. Bió szept.29. Biri dec.4. Birizga márc.23. Bismarck jan.15. Bitang febr.8. Bivaly ápr.17. Bizarr nov.28. Biznisz dec.6. Bizsu febr.6., febr.19. Black(ie) nov.16., dec.13. Blanco dec.11. Bleró aug.19. Blitz jan.17. Blöki márc.16., dec.25. Bob febr.6. Bobó júl.6. Bob (y), Bobby febr.7., nov.22. Boci okt.9. Bodobács aug.14. Bodri máj.12., máj.21. Body nov.18. Bodza ápr.24., szept.2. Bogáncs márc.11., máj.11., júl.23. Bogár máj.9. Bogi márc.11., máj.11., júl.23. Bogyó ápr.4., aug.16. Bohém dec.31. Bohó jún.11. Bohóc ápr.30. Bojszi máj.28. Bojtár okt.28., dec.9. Bolhás dec.15. Bolka júl.24. Bomber jún.14. Bonbon máj.6., nov.13. Bond júl.25. Bonca márc.14. Bongó jún.6. Boni, Bonnie jan.16. Bonifác jún.3. Bonzo nov.2. Borcsa márc.27., aug.28. Borda dec.4., márc.24. Borisz ápr.22., szept.12. Borka febr.9. Borogyin máj.19. Borzas ápr.15., aug.26., szept.29. Borzi nov.7. Bosco szept.5. Boss jún.9. Boston márc.7. Boszorka jan.13. Boy ápr.9. Boxos ápr.23. Böhöm júl.9. Bőrös aug.29. Böske, Bözsi aug.2. Brando máj.10. Brandon okt.16. Briós márc.25. Brix (i) febr.14. Bruce Lee máj.6., júl.14. Bruce Willis júl.29. Brumi nov.2. Bruni, Brunó jún.13., okt.26. Brutus márc.4., dec.18. Bú jún.2. Bubi, Bubu (s) aug.3. Buci jan.22., febr.22. Bufi jan.30. Bugi febr.12. Bukfenc jún.12. Buksi márc.19., jún.4. Buldi ápr.25., dec.14. Bull ápr.29. Bumeráng máj.27. Bumford jún.5. Bumi jan.10. Bundás jan.31. Burkus márc.2. Buster jún.1. Butch dec.3. Bütyök ápr.11. Byron febr.17.
C:
Calypso márc.9. Casanova márc.24. Castor nov.21. Carlos márc.18. Carmen máj.31., jún.2. Caruso szept.27. Casper dec. 29. Cecil szept.5. Celeste máj.19. Cézár, Ceasar febr.17., febr.20. Chaplin ápr.26. Charlie jan.14. Che Guevara dec.17. Cherry jan.26. Chester ápr.22. Chivas máj.6. Chris jan.26. Churchill nov.2. Cibere jún.18. Cibi, Cibók jún.18. Ciccolina márc.12. Ciceró febr.9. Cigány júl.23. Cikcakk júl.4. Ciki szept.11. Ciklon júl.18. Cindy márc.26. Cini nov.25. Cipő szept.8. Claire aug.12. Cleo máj.9., okt.20. Cleopatra okt.20. Clint ápr.2. Cliff jún.23. Coco szept.1. Cofi aug.13. Collie márc.26. Colos máj.25. Columbo jan.12. Conan szept.15. Cooper szept.20. Cora máj.2. Costeau dec.15. Crump Lee máj.21. Cucu ápr.1. Cuki márc.26. Cupák febr.27. Csahos ápr.19., dec.19. Csalfa okt.25. Cserebó máj. 8. Cserfes okt.6. Cserkész nov.14. Csibész febr.1., szept.11. Csikasz márc.23. Csilkut ápr.24. Csillag márc.22. Csimbók jún.18. Csincsi máj.22. Csingacsguk febr.14. Csinos, Csini márc.29., ápr.17. Csipesz szept. 9. Csipi aug.17. Csipke okt.29. Csitri márc.25., szept.17. Csizma nov.6. Csobi szept.8. Csóka dec.1. Csoki nov.6. Csonti márc.9. Csöpi jan.22., aug.23. Csövi dec.7. Csubakka, Csubi jún.23. Csucsu szept.8. Csuli ápr.28. Csupor jan.31. Csuri jún.23. Csutak, Csuti febr.28., ápr.30. Csülök máj.16.
D:
Daffni okt.25. Dagi nov.23. Daisy okt.21., nov.12. Dali jún.27. Dalma, Dalmi ápr.10. Dalton jún.27. Dani, Danka júl.21. Darázs máj.24. Dáriusz okt.25. Dark szept.15. Darling jan.4. Darwin febr.2. Dása aug.11. Debby szept.1. Délceg febr.18. Delon aug.6. Demi okt.8. Dempsie dec.7. Deni (s) dec.2. Derrick nov.10. Deutérium febr.2. Dézi okt.21., nov.12. Dia jún.9. Dicső dec.28. Dido febr.1. Diego szept.19. Dilidodó szept.18. Dina jan.7. Dingó júl.10. Dino febr.11. Dió szept.17. Diogenész márc.6. Dix (i) júl.5., szept.6. Dobi febr.3. Dodi, Dodó jan.27., febr.7., febr.10. Dof (i), Dofka jún.17. Dojka jún.21. Doki aug.18. Dolf (i) febr.11. Dollár júl.18. Dolly jan.3., dec.5. Dolores jún.10. Dominó jún.2. Don márc.22. Dongó júl.9., aug.7. Donna aug.6., okt.15. Dorel jan.22. Dorisz jan.21., szept.18. Dorka jan.21., márc.3., szept.12. Dölyfös jún.22. Döme márc.8., jún.17. Dönci okt.14., okt.24. Dönye ápr.2. Döszi nov.5. Drakula febr.24. Drapp nov.30. Drazsé júl.19., nov.27. Drukk okt.15. Duci okt.23. Dugó márc.13., dec.30. Dumbó okt.3. Duncan szept.25. Dundi febr.27. Dzsesszi ápr.15. Dzsihád ápr.4.
E:
Éber nov.9. Ede júl.5. Edda jan.6., szept.6. Eddie, Eddy okt.6., dec.1. Edömér jan.6. Edward jún.20. Egér aug.27. Egmont dec.8. Egon márc.17. Einstein ápr.6. Elli (y) nov.29. Elvis jan.23. Elza ápr.10. Emil jún.12. Emír máj.4. Engels okt.7. Eremisz dec.21. Erik márc.2., máj.18., szept.7. Erzsi ápr.3. Eszes dec.2. Eszmeralda szept.28. Evita okt.23.
F:
Facér jún.5. Falánk szept.27. Fanfan okt.20. Fáni jan.31., júl.28. Fanta máj.31. Fantomas júl.21. Farkas febr.2., júl.8. Fáraó dec.11. Fatva máj.20. Fecó máj.12. Felség dec.5. Félix máj.24. Feri, Feró máj.7., jún.6. Ficere aug.12. Fickó máj.10., máj.29., jún.1. Fidó ápr.24., ápr.27. Fifi jan.5., aug.24. Fighter nov.18. Fila jan.28. Finom nov.9. Firminc jan.20. Fitness márc.20. Fitos dec.16. Fittipaldi júl.26. Fleki, Flackey ápr.5. Floki jan.25., dec.26. Fogdmeg ápr.28. Folt (i), Foltos márc.30. Forest márc.31. Fortuna júl.19. Fox (i) márc.13., máj.19. Foxi-Maxi okt.4. Főnök ápr.23., nov.23. Franci máj.31. Frakk jún.27. Freddie júl.30. Freddo ápr.18. Frédi febr.23. Frici márc.10., júl.18. Frida jan.11. Fritz febr.21. Fröccs jan.2. Fruzsi(na) jan.1., febr.12. Füge okt.14., dec.26. Füles márc.29., jún.28. Füli jún.19. Fülöp nov.14. Fürge máj.22., okt.28. Fürtös júl.7., dec.9. Fütykös febr.28.
G:
Gandhi szept.13. Garas jan.20. Gary jún.24. Gazsi aug.8. Georg aug.11. Georgia febr.18. Gerry márc.5. Gesztenye okt.18. Géza máj.23. Ghysmo máj.7. Gigi, Gigolo márc.6. Gilda jan.29. Gina jan.28. Gizi okt.5. Goldi (y) júl.19. Gogó máj.26. Golyó márc.17. Gombóc, Gombi máj.17. Gonzi júl.2. Gorbacsov jan.11. Gömböc máj.16. Gömbös, Gömbi máj.15. Göndör febr.8. Grácia okt.8. Greg márc.11. Gréti jún.10. Gringó aug.13. Grisa febr.17. Gróf ápr.11., júl.20. Grog jún.28. Gubanc ápr.9. Gufi febr.24. Guru febr.3., márc.16. Guszti júl.12. Güzü júl.24.
H:
Hadar nov.26. Hadúr dec.24. Han dec.27. Hanzi aug.23. Happy máj.1. Haramia nov.1. Harry ápr.22. Hasszán szept.2. Hattyú márc.31. Havas jan.31. Haver márc.4. Heki szept.9. Hektor márc.11. Helén ápr.20. Help szept.10. Hentes nov.5. Héra jún.24. Herceg ápr.7. Hetti (y) márc. 16. Hippi aug.12. Híres okt.30. Hissy ápr.20. Hiszti máj.4. Hófehérke nov.25. Hóka dec.31. Holló okt.26. Hopi nov.13. Horka dec.23. Hossz nov.4. Houdini dec.14. Hörbi dec.20. Huba júl.30. Hugó dec.27. Huncut ápr.12. Hunor dec.30. Hunyor jan.3. Hurkácska szept.19. Hurok nov.8. Hurrikán ápr.29. Hurvinyek dec.21. Husi dec.1. Hutch okt.20.
I:
Iglu dec.22. Igric jún.25. Ikea máj.24. Íki márc.9. Ilo ápr.1. Index aug.14. Indián júl.15. Indra júl.13. Inga okt.25. Inez jan.21. Infra máj.27. Irma márc.10. Iron máj.5. Isaura aug.29. Ispán máj.20. Istók dec.26. Ixorn febr.21.
J:
Jack, Jackie márc.27., ápr.14. Jágó nov.4., dec.9. Jamie szept.9. Jampec okt.4. Jankó szept.23. Jasper febr.16. Jázmin aug.14. Jenny febr.10. Jeromos szept.30. Jerry jún.7. Jim Beam dec.22. Jimmy nov.5. Jockey márc.12., nov.3. Jocó júl.1. Jogar aug.20. John, Johnny jan.15., febr.4. Joker nov.15. Jolán jún.10. Jolly márc.1. Jonathan szept.10. Jorgosz okt.22. Joya szept.22. Józsi júl.1. Juci aug.29. Jumbó júl.2. Junior máj.2. Jupiter szept.20.
K:
Kabos dec.25. Kacér márc.25. Kadét jan.7. Kaffantó, Kafi okt.24. Kaja aug.12. Kajla, Kajci aug.11., júl.17. Kajszi márc.25. Kalif(a) márc.28. Kán márc.19., szept.25. Kancsal, Kancsi nov.30. Kántor ápr.25., aug.19. Kao jan.18. Kapcás dec.19. Kasztor márc.4., nov.8. Kávéaug.15. Kefir márc.17. Kelly máj.23. Ken okt.1. Keoma aug.15. Keszeg okt.31. Kevin aug.7. Kevlár ápr.5. Kicsi febr.24. Kid márc.5. Kika, Kiku ápr.19. Killer jún.19. Killy máj.14. Kincsi júl.24. Kinga aug.20. Kira júl.7. Király jan.1. Kislány máj.22. Kistülök ápr.8. Kitti (y) ápr.29., szept.19. Kleó máj.9., okt.20. Kobra okt.19. Kocka márc.15., okt.13. Kócos dec.30. Kókusz aug. 24. Kolbász nov.21. Kokkó máj.1. Kondás aug.28. Kontra máj.25. Kopasz nov.18. Kópé márc.30. Kormi, Kormos jan.2. Korzó ápr.17. Kotó okt.21. Kölyök febr.24. Kuplung nov.28. Kutuzov jan.16. Kutya, Kutyó júl.1., júl.21. Kvantum máj.27. Kvarc ápr.5.
L:
Laca okt.20. Lady, Lédi ápr.21., nov.8. Lajka dec.22. Larry febr.1. Lassie márc.1., máj.14. Lasszó aug.17., okt.2. Lári júl.27. Léda jún.30., dec.24. Lehár ápr.3. Lehel jún.14. Leila febr.13., nov.11. Leino jún.1. Lempo aug.9. Léna dec.18. Lencsi máj.19. Léni okt.14. Lenin ápr.16. Lennon aug.19. Leó jan.5. Leon nov.26. Leonardo márc.7. Lex (i) febr.8., szept.11. Lessie aug.18. Létra nov.3. Levi febr.13. Lili aug.17. Lilien júl.27. Lilisz febr.13. Limbó okt.18. Limonádé jan.9. Linda febr.15., ápr.2. Lipton aug.7. Liza, Lizi nov.14., nov.27. Lobo nov.17. Lola nov.20. Loli (ta) máj.7. Lolka dec.27. Loló okt.5. Lomha aug.15. Loncsos ápr.2. Lord jan.10. Lótifuti jan.14. Lotti júl.17. Lovag szept.26., okt.24. Lú szept.5. Luca máj.1. Lucky jún.27. Ludmilla febr.26. Lufi szept.18. Lujza, Lujzi jún.21., okt.13. Lulu szept.13. Luna máj.26. Lúpó szept.8. Lurkó aug.3. Lussy jan.23. Lux (i) márc.6. Lüszi febr.4., okt.25. Lütyő szept.6.
M:
Mackó, Maci febr.12., aug.25. Madam jún.13. Madzag ápr.3. Mafi, Mafla jan.3. Maggie júl.17. Magic jún.16. Maja szept.12. Major ápr.24. Majrés máj.26. Malac nov.19., dec.31. Malibu dec.10. Málna nov.27. Mambó dec.3. Manci febr.22. Mancs szept.21. Mandarin jan.29. Mandi máj.26. Mangó aug.25. Manó febr.22. Manson jún.8. Manu febr.22. Marcang nov.12. Marci ápr.6. Marcipán júl.2., nov.11. Mardel aug.26. Márka júl.24. Maros szept.22. Marshall júl.20. Marwin jan.2. Masa okt.6. Masni dec.10. Maszat ápr.30., aug.8., okt.22. Maszlag máj.26. Matteo aug.9. Matyi okt.1. Max (i) febr.26., júl.10. Maya szept.12. Mázli dec.2. Mazsola szept.1., szept.24. Médi ápr.5. Meggi júl.17. Melák márc.19. Mendi nov.25. Menő okt.28. Mephisto aug.9. Mercédesz, Merci szept.24. Mérges márc.22. Mester nov.18. Metaxa márc.21. Metosz márc.14. Mex (i) márc.22. Mia okt.11. Mici ápr.27. Micsi szept.26. Micsurin jún.18. Milady nov.15. Milka jún.2. Milli júl.19. Mimi jan.5. Mini nov.27. Minyus febr.21. Mira, Miranda máj.10. Mirkó júl.18. Missi szept.16. Mitvisz dec.8. Modell máj.21. Moha okt.2. Mókás júl.30. Molly szept. 19. Moncsicsi okt.12. Montgomery szept.2. Monti aug.31. Morcos okt.19. Morgó júl.13., okt.16. Mormota nov.9. Morti szept.17. Morzsa, Morzsi febr.9., márc.15. Mosi dec.13. Motyó márc.3. Mózes aug.28. Mörfi máj.8. Mufi jan.30. Muki dec.6. Mumus máj.23. Musi, Musu aug.8. Muszi szept.23. Mutyi márc.31. Mütyűr nov.11. Müzli aug.16.
N:
Nana szept.4. Nanci szept.7. Napóleon júl.14., aug.15. Nápolyi ápr.12. Narkó dec.3. Naspolya júl.20. Nati, Natu nov.9. Negró júl.7. Nella, Nelli júl.11. Nelson júl.27. Néró febr.18., márc.24. Nessy szept.7. Nesztor dec.3. Nexus aug.21. Newton okt.9. Nico szept.10. Niki márc.21. Nimród jún.8. Nissy szept.25. Nokedli júl.6., aug.23. Nomád dec.13. Nudli márc.20., jún.7. Numa nov.4. Nurmi szept.7. Nyafi jan.9., dec.15. Nyájas júl.3. Nyalóka jún.30.
O/Ö:
Odin szept.29. Ofra máj.13. Okonor febr.21. Okos szept.14., okt.28. Oleg jan.24. Olivér márc.5. Orfeusz febr.27. Oroszlán dec.17. Oszkár júl.30. Öcsi júl.29 Ördög ápr.1., ápr.21.
P:
Paca szept.21. Pacsi dec.11. Pajtás ápr.4., szept.20. Pamacs ápr.8. Pancsi okt.13. Panda febr.3. Pandúr okt.2. Panka, Panni jún.3. Panna aug.20. Parádé júl.31. Parázs okt.29. Pascal aug.20. Pedró júl.4. Peggi (y) jún.10. Penelopé jún.26. Péntek jan.8. Pepe febr.15. Pepsi aug.7. Perdita jan.18. Perec dec.14. Petrocelli máj.13. Phurba júl.22. Pici jan.11., ápr.7. Picúr febr.20. Pierre okt.15. Pille ápr.7. Pimpa, Pimpi dec.7. Pindurka febr.25. Pippa jún.4. Piruett nov.24. Pisze dec.19. Piszok okt.31. Pitti (y) jan.18. Pitypang máj.17. Platón jún.29. Playboy szept.3. Pletyka márc.12. Plutó márc.8. Pocak szept.28. Poci máj.23. Polisz okt.29. Polli (y) dec.18. Pomi ápr. 25. Pompi júl.15. Ponga máj.12. Pongó jan.17., dec.4. Porcsin jan.21. Portás aug.10. Potya nov.10. Pötyi aug.30., okt.10. Prézli szept.28. Princ márc.8., okt.10. Puliszka nov.7. Pulitzer okt.27. Pumpi jan.7. Pumpus febr.27. Pumukli jan.7. Puszi júl.26. Puttony, Putti máj.11.
R:
Radar márc.18. Raffaello jan.8. Rambó nov.7. Ramszesz nov.16. Rámiusz márc.14. Ravel máj.25. Ray aug.31. Rea aug.5. Rebeka márc.9. Réka nov.10. Rénó okt.12. Reti júl.9. Rex jan.1., szept.15. Rézi okt.1. Ribizli júl.31. Rififi jan.24. Rigó márc.19. Riki, Ricky febr.7. Rinó aug.25. Rintintin aug.19. Rip (i) okt.29. Robin jún.7. Roki (y), Rocky febr.25., jún.28. Rokkó jún.28. Rokokó aug.3. Rolf (i) nov.7. Roll (i) dec.21. Rómeó jún.15., szept.24. Roni, Ronnie jan. 12. Ropi okt.27. Roy jún.15. Roxy ápr.24. Rozi máj.11. Rozsdás jún.9. Rudi, Rudolf okt.17. Rumli jan.18., máj.27. Rüszi márc.7.
S:
Sába jan.6., febr.22., jún.23. Saci máj.9. Sajó jan.20., febr.14., szept.21. Sakál aug.2. Sámson nov.5. Samu júl.1. Sánci máj. 3. Sapi júl.11. Sátán máj.7., jún.24. Scarlett aug.21. Scott dec.16. Segéd okt.12. Semi okt.8. Sheriff nov.24. Sherlock jan.7. Shiva jan.9. Silver jan.14. Simlis okt.11. Sissy jan.10., febr.5., nov.19. Sixty jún.6. Slapaj, Slapi júl.27. Smokie márc.12. Snapsz máj.30., dec.10. Snoopy jan.19. Solange szept.4. Soma máj.15. Sonny dec.10. Spagetti, Spagi júl.16. Sparco okt.23. Sparky okt.23. Spiky szept.11. Stanci máj.31., dec.12. Stefi jún.20. Stella márc.22. Stuki máj.30. Suba máj.16. Suhanc júl.7. Sumi szept.16. Susu okt.9. Sutyi jún.26. Suzy febr.19. Süti jún.30., nov.22. Szamóca nov.29. Szamy febr.16. Szárnysegéd nov.20. Szasza júl.28. Szem (i) okt.15. Szende okt.25. Szeplős dec.8. Szeti jún.13. Szibi febr.22. Szikra dec.13. Szilaj aug.4. Szimat jan.19., dec.20. Szimba okt.18. Szimona jan.5. Sziszi jan.13., ápr.13. Szivi aug.4. Sznuki aug.30. Szofi szept.30. Szomi ápr.19. Szonja jún.29. Szöcske márc.27. Szőrmók febr.3. Szörnyeteg aug.6. Szpidi júl.2. Szufi febr.28. Szulejka, Szuli jan.9. Szultán márc.2. Szundi jan.1., jan.15. Szupi júl.14. Szurok jún.5. Szuszi ápr.20., okt.11. Szutyok okt.7. Szütyő márc.13. Szütyök jún.25.
T:
Taco szept.23. Tacsi jan.12. Tádé júl.26. Taki máj.20. Talpas máj.20. Talvi jan.1. Tamita febr.26. Táncos nov.14. Tangó júl.31. Tanne jún.28. Tapi, Tappancs febr.15. Tarak okt.7. Tasli okt.17. Tatyó febr.4. Táti dec.27. Tauha szept.14. Taxi júl.5. Teddy jan.24. Tekergő szept.15. Tengó okt.22. Teo ápr.28. Tequila aug.25. Téra okt.1. Terry ápr.13. Tetye jan.28. Teve okt.23. Tégla nov.6. Tessy jún.19. Tiborc okt.8. Tiffany nov.13. Tigi, Tigris aug.27. Times nov.20. Timon ápr.19. Timur febr.6. Tina, Tini júl.24. Titi jan.25. Titok okt.18. Tix (i) szept.30. Tobi (y) ápr.30., okt.30. Tóbiás jún.13. Tódi jún.8. Tofi ápr.22. Tokaj szept.20. Tollas dec.28. Tom szept.30. Tomasz júl.3. Tony, Tóni jan.17. Topi febr.16. Torkos szept.9. Toto okt.11. Totya júl.12. Töf (i) szept.17. Töpi nov.4., dec.1. Törpi febr.5. Tracy dec.25. Trapp nov.26. Treff máj.30. Trix (i) okt.14. Tucci okt.8. Turbó nov.26. Tutyi márc.6. Tücsi, Tücsök febr.5., ápr.2. Tüneményes jan.28. Tyson júl.16. Tyufi jan.29. Tyutyu jan.13.
U/Ü:
Ubul máj.16., okt.17. Uncas júl.22. Úrfi jan.20. Ursula márc.17. Utazó aug.18. Ügyes nov.19.
V:
Vacak okt.19. Vackor okt.19. Vadász jún.12. Vadóc máj.18. Vagány ápr.16., nov.24. Vahur máj.28. Vakarcs nov.22. Vakond aug.30. Valentin jan.30. Valta júl.1. Varkocs okt.3. Vászka júl.5. Vazul jan.11. Vega márc.23. Veréb dec.29. Vénusz ápr.9. Vici dec.23. Vidra aug.6. Villám máj.7. Vince szept.27. Vindöl ápr.13. Virgil szept.28. Vitéz ápr.28. Viti aug.1. Vodka szept.26. Votán ápr.28. W Walter márc.18. Watson febr.16. Whisky jún.29. Wolf (i) jan.27., aug.23. Wotan dec.16.
X:
Xantó máj.3. Xénia márc.11. Xixi júl.30.
Y:
Yoda szept.1. Yoko szept.21. Yolimar nov.20. Yoyo aug.21.
Z:
Zápor jún.30. Zazi okt.5. Zebi, Zebulon aug.5. Zénó ápr.12. Zeusz júl.22., aug.16. Zille szept.17. Zizi jún.1. Zokni szept.14. Zola máj.2. Zorró okt.4. Zsandár okt.3. Zsarnok máj.5. Zsaru júl.8. Zsazsa máj.12. Zsebi júl.4. Zsemle júl.25. Zseni nov.21. Zsepi máj.5. Zserbó máj.29. Zsoldos nov.6. Zsozsó máj.4. Zsömi, Zsömle júl.25. Zsuzsa, Zsuzsi febr.10. Zsüti aug.10.

 

Hírek

  • Chat
    2011-01-07 15:09:55

Szavazás

Mi legyen még az oldalon?
Ez így tökéletes!
Lehessen virtuális állatot nevelni!
Újra kéne csinálni az egészet!
Lehessen játékokat dolgokat letölteni!
Képkészítőakadémia
Honlapkészítőakadémia
Okleveles versenyek
Asztali nézet